Autocontrolul

Vorbeam intr-o zi cu un prieten mai tanar despre trezvie, in general despre controlul mintii. Eu ii spuneam despre conceptul "Watchdog", dar se pare ca nu eram prea convingator.
- Nu e nevoie sa activezi nimic, imi zicea, trebuie sa folosesti autocontrolul.
- Bine, explica-mi (desi imi parea un termen cam yoghin)!
- Pai tu hotarasti ce vrei si ce nu vrei sa faci, asa din automatism. Iti creezi o "lista mentala" si lasi constiinta sa supravegheze.
- Cum afli daca lista ta este OK?
- O poti discuta cu duhovnicul.
- Poti sa-mi dai un exemplu?
- Da, mi-am propus sa postesc dupa calendar. Inainte de a manca sau a bea ceva, in mod automat sau sa zicem din reflex conditionat, ma gandesc daca e zi de post sau nu. Daca nu stiu cercetez calendarul.
Un alt exemplu: mi-am propus sa nu ma mai uit la femeile provocatoare. De atunci, daca imi apare in campul vizual o femeie care pare mai decoltata, mai mulata, etc., n-o mai privesc. Asta mi-a intrat in reflex si o fac chiar si cand imi apare pe ecran. Mi se intampla, din acest motiv, sa nu mai salut femei cunoscute.
Destul de repede lucrurile intra in automatism, devine autocontrol, iar vechile obiceiuri dispar. O faci din reflex - e ca si la condusul masinii - nu te mai gandesti pe ce pedala sa apesi, te uiti doar la ce se intampla dincolo de parbriz.
- Ai trecut pe "lista" sa nu te mai enervezi? l-am ispitit eu.
- Da, si incepe sa dea rezultate, dar aici lucrurile sunt mai complicate. Pentru aceasta trebuie rugaciune, credinta si dragoste.
- Adica trebuie sa ajute Harul Duhului Sfant.
- Exact.
- Inseamna ca "automatismele" se refera mai mult la cele exterioare, la cele ale trupului.
- Intr-un fel da. Cu timpul insa au si consecinte duhovnicesti, asa cred eu acum.
- Fiindca ai zis despre rugaciune, care-i o chestiune duhovniceasca, poate fi trecuta pe "lista" cu pricina? l-am intrebat din nou.
- Da, o si am pe "lista". Daca am de asteptat la o coada - sa zicem - sau daca merg pe jos, mi-am propus sa zic Rugaciunea lui Iisus. Dupa un timp de exersare, m-am "trezit" ca mergand pe jos si gandindu-ma la altceva, rugaciunea se zicea singura. Altadata insa trebuie s-o pornesc.
- Este inca o confirmare ca metoda ta este mai putin aplicabila la cele duhovnicesti, dar asa cum ai spus, s-ar putea sa te ajute in cresterea duhovniceasca.

Petru J.

 

Cele mai vizitate postări

Marian Moise - Acatiste mp3

Poezii extrase din volumul „prin răscrucea timpului”