Excesul de informații → Alimentarea slavei deșarte

Omul zilelor noastre este un om din ce în ce mai informat. La prima vedere e un lucru bun. Fiind la curent cu ultimele noutăți, poate întreține fără dificultate o convorbire telefonică sau față catre față, cu ceilalți.

Cei mai mulți aflăm și deținem cam aceleași informații, și, prin urmare, putem discuta “în cunoștință de cauză” subiectele zilei, aproape cu oricine. Unii dintre noi nu prea mai avem nevoie de sfătuitori, noi “știind totul”. Ba mai mult, începem sa-i contrazicem pe ceilalți, indiferent de tema în discuție și de pregătirea sau de specializarea lor.

Ne-au convins deja cei de la televiziuni care își dau cu părerea despre orice subiect, considerând că au “expertiză”. Pai, noi de ce să nu avem “expertiză”? Și uite așa ne trezim emițând “judecăți de valoare”. Noi suntem cei care știm cel mai bine orice subiect pus în discuție.

Analizând acest comportament, se ajunge la concluzia că informarea în exces, alimentează părerea de sine, iar ca manifestare lăuntrică, exacerbează slava deșartă. Unde se termină slava deșartă începe mândria, după cum ne spune Sf. Ioan Scărarul. Mândria are, printre altele, și manifestări exterioare cum ar fi: contrazicerea, impunerea părerii proprii celorlalți, cearta, jignirea, supărarea etc. După cum bine știm, omul supărat devine nervos, de aici alte și alte necazuri.

Să ne informăm, dar cu măsură și discernământ. Să alimentăm mai mult sufletul cu cele duhovnicești, decât mintea cu cele lumești.

Cele mai vizitate postări

Marian Moise - Acatiste mp3

Poezii extrase din volumul „prin răscrucea timpului”